Scena

Tko se to igra najskupljim igračkama? Pogledajte luksuzne jahte na našoj obali

Dugačke nekoliko desetina metara i opremljene luksuznim namještajem jahte na našoj obali koštaju nekoliko milijuna eura, a mi znamo i čije su

Raskoš i brzina dvije su riječi savršene za jahte najbogatijih Hrvata. Dugačke nekoliko desetaka metra i opremljene dizajnerkim namještajem, za ove se igračkice treba posegnuti duboko u novčanik. 

Gospođa Marta Pedišić Buča s Brodarskog Instituta nam je otkrila:"Dnevni najam takve jahte kreće se u desetcima tisuća eura. Cijena luksuznih jahti inače je od 200tinjak milijuna kuna pa na više. A ove vrlo luksuzne koštaju i preko milijardu eura."  

Prvo ime koje vam je palo na pamet točno je jer je Zdravko Mamić veliki ljubitelj brzih vozila i ogromnih jahti. Mijenja ih kao čarape, a posljednji je ljubimac bilo plovilo u tipu Ferretti 590 koje vrijedi oko milijun i pol eura. 

No, iako se ne bi žalili, jahta Mamićevih nije ni do koljena luksuznoj jahti, našeg "kralja automobila", Pave Zubaka.

Njegov se 'brodić' simpatično zove Vila Velebita III, a takvo je ime dobios razlogom: može ugostiti čak 12 ljudi. Tik do nje pronać ćete i raskošnu jahtu Sagittu Albu, tešku 10 milijuna eura, a njen je čovjek ni više ni manje nego Željko Kerum.

No, sve su to barkice za ljepoticu od čak 20 milijuna eura koja je u vlasništvu,jednog od najbogatijih Hrvata, Dubravka Grgića. Jahta Agram najskuplja je, ali  najveća jahta naših voda.

"Takav tip jahte, dužine 40-ak metara najčešće ima tri palube, pet ili više luksuznih kabina, a opremljen je s dodatnim salonima i jacuzzijima" priča nam gospođa Pedišić Buča.

Sve je to divno i krasno, ali kad na sezoni u naše plavetnilo uplove jahte stranih vlasnika- svi se naši poduzetnici mogu posramiti. 

Među njima je druga najduža jahta na svijetu, a pripada ruskom bilijunašu Romanu Abramoviću. On je ujedno jedan od najbogatijih ljudi na našoj planeti, a samo je za jahtu Eclipse isplatio 340 milijardi eura. 

Takva jahta osim salona i kabina ima i sportska igrališta, bazene, kino dvorane pa čak i helidrom. 

Kada se udobno i sigurno smjeste u naše luke, nema tko se ne okrene za njima jer su takve jahte turistička senzacija. Nažalost, većina nas će ih samo nastaviti škicati sa obale.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Tabloid.hr!

Reci što misliš!