Scena
Britanske zvijezde traže da se Eurosong premjesti iz Izraela
AP Images

otvoreno pismo

Britanske zvijezde traže da se Eurosong premjesti iz Izraela

Oko 50 britanskih umjetnika poslalo je otvoreno pismo BBC-ju

Vivienne Westwood, Peter Gabriel i Wolf Alice neki su od 50 britanskih umjetnika koji su zatražili da se Eurosong premjesti iz Izraela, piše u četvrtak BBC.

Pozivajući se na kršenja ljudskih prava, u otvorenom pismu BBC-ju zahtjevaju od javnog servisa da od organizatora zatraži da se natjecanje za pjesmu Europe održi u nekoj drugoj državi.

"Eurosong možda jest laka zabava, ali to ne znači da ne treba voditi računa o ljudskim pravima", stoji u pismu.

BBC im je odgovorio kako ne priliči da se "sudjelovanje BBC-ja koristi u političke svrhe".

Godišnje natjecanje trebalo bi se u svibnju održati u Tel Avivu, nakon pobjede izraelske pjevačice Nette 2018. Pobjednička zemlja obično organizira Eurosong iduće godine.

AP

Britanski umjetnici kažu da je tvrdnja organizatora kako se tim natjecanjem slavi raznolikost i uključivost 'šuplja' s obzirom na izraelsku okupaciju Zapadne obale, istočnog Jeruzalema i Golanske visoravni.

"Ne smijemo zatvarati oči pred sustavnim izraelskim kršenjem prava Palestinaca", navodi se u pismu.

"BBC prema svome statutu mora promicati slobodu izražavanja. Trebao bi djelovati u skladu sa svojim načelima i izvršiti pritisak na Euroviziju da se natjecanje premjesti u zemlju u kojoj se ne događaju zločini protiv slobode", ističu britanske zvijezde.

Pismo je upućeno nekoliko tjedana prije emisije "Eurovizija: Vi odlučujete", show programa BBC-ja u kojem gledatelji glasaju za britanskog predstavnika na Eurosongu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Tabloid.hr!

Reci što misliš!