Zabava
Kradljivac vrijedne slike šokirao policiju!

NEOČEKIVAN POTEZ

Kradljivac vrijedne slike šokirao policiju!

Nagađa se da je publicitet oko krađe slike poznatog španjolskog slikara Salvadora Dalija zakomplicirao napore nepoznatog kradljivca da je proda na crnom tržištu pa ju je odlučio vratiti.

NEW YORK - Slika Salvadora Dalija prošlog tjedna ukradena iz galerije u New Yorku vraćena je natrag netaknuta, izvijestila je policija u petak.

Nada da će slika biti vraćena pojavila se početkom ovog tjedna kada je galerija od nepoznate osobe dobila kratku e-mail poruku da je slika iz 1949., pod nazivom "Cartel de Don Juan Tenorio", "već na putu povratka".

Zapakirana slika je poslana iz Europe s lažnim imenom i adresom pošiljatelja, a pojavila se u četvrtak u zračnoj luci John F. Kennedy.

Istražitelji i policijski inspektor, stručnjak za umjetnička djela Mark K. Fishstein preuzeli su sliku od poštanskih inspektora u zračnoj luci. Slika je u petak vraćena galeriji, gdje je potvrđena njezina autentičnost. Glasnogovornik galerije, koja je otvorene ove godine na Manhattanu, odbio je dati izjavu.

Nagađa se da je publicitet oko krađe slike poznatog španjolskog slikara zakomplicirao napore nepoznatog kradljivca da je proda na crnom tržištu pa ju je odlučio vratiti.

Prošlog tjedna nepoznati lopov je ušao u galeriju kao posjetitelj, sliku skinuo sa zida, stavio u vrečicu i izašao iz zgrade.

Inspektor Fishstein, sin bruklinskih prodavača antikviteta, postao je "policajac za umjetnost" 2003. nakon što je, kao mladi časnik, privukao pažnju nadređenih. Naime, bio je pozvan na očevid u stan u kojem je pronađena mrtva žena. Njegov narednik je upravo završio popis dragocjenosti kada mu je Fishstein predložio da policija osigura sliku na zidu. Na narednikov upit zašto, Fishstein je odgovorio da je to "originalni Picasso".

U 2008. Fishstein je uhitio par koji je ukrao 100.000 dolara vrijedan Andy Warholov print kineskog komunističkog vođe Mao Zedonga iz izloga jedne trgovine.

Reci što misliš!