Zabava

Razvijen špijunski robot u obliku crva

Ta tehnika omogućuje da robot bude izrađen od mekih materijala kako bi se mogao uvlačiti u uske prostore i prilagoditi svoj oblik teškom terenu.

Inženjeri su razvili robota koji oponaša kretnje crva, puzeći po površini tako što steže i rasteže dijelove tijela. Ta tehnika omogućuje da robot bude izrađen od mekih materijala kako bi se mogao uvlačiti u uske prostore i prilagoditi oblik teškom terenu.

Darpa, istraživački laboratorij Pentagona, podupro je projekt što upućuje na moguću vojnu primjenu robota. Dizajnirali su ga stručnjaci s Massachusetts Institute of Tehnology i Sveučilišta Harvard u suradnji s Nacionalnim sveučilištem u Seoulu.

Autori su u članku objavljenom u stručnom časopisu IEEE/ASE Transaction on Mechatronics, istaknuli da robotu-crvu meko tijelo, omogućuje velike deformacije i prolaz kroz male otvore te ponovno vraćanje oblika, kao i da preživljava veliku silu udara kod padova. Dodali su da uporaba robota-crva pomaže smanjiti buku koje takve naprave proizvode, što ga čini prikladnim za "izvidničke namjene".

U ranijim pokušajima stvaranja takvoga robota koristila se guma te zračne i pneumatske pumpe. No, roboti su zbog toga bili teži i manje praktični za upotrebu u stvarnom životu. Umjesto toga, znanstveni tim je pumpe zamijenio "umjetnim mišićima", žicama od nikla i titana koje se na određenim temperaturama mogu stisnuti i rastegnuti. Tim je stvorio algoritam koji naizmjence šalje impuls stezanja kroz pet segmenata stroja, stežući tubus i pomičući ga prema naprijed, brzinom od oko 5mm u sekundi. Dva dodatna "mišića" postavljena su sa strane stroja za skretanje lijevo i desno, čime mu se kontrolira smjer.

Robot-crv samo je jedan od "životinjskih" strojeva čiji razvoj financira Darpa. Među ostalima su tu i robot-gepard koji može juriti 29 kilometara na sat, sićušni zrakoplov nalik kolibriju opremljen kamerom i Alphadog, četveronožni robot namijenjen nošenju vojne opreme.

Reci što misliš!